Катар спечелил Световното първенство по футбол с грандиозен подкуп

DenNews.bg
30.01.2013
размер на текста:

Катар е спечелил домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 година, благодарение на подкупи за десетки милиони долара. Разкритието е на авторитетното френско списание "France Football", което е провело мащабно разследване. В днешния си брой изданието показва сериозни доказателства, че от организационния комитет на Катар са използвали мощния си финансов гръб, за да подкупят част от отговорните лица и така да си спечелят домакинството на Мондиала.
"France Football" разкрива, че гласовете на президента на Конфедерацията на африканския футбол - Иса Хайату и члена на изпълнителния-комитет на ФИФА Жак Анума са били купени срещу 1.5 милиона долара. Освен това Катар е спонсорирал провеждането на конгреса на африканските конфедерации през 2010 година, за да влезе в контакт с четиримата представители на Африка в изпълнителния комитет на ФИФА.
Имало е натиск и върху президента на УЕФА Мишел Платини, аржентинеца Хулио Грондона и бившия президент на бразилската федерация Рикардо Тейшейра. Испания и Катар пък са имали разбирателство за взаимна подкрепа на кандидатурите съответно за Мондиал 2018 и Мондиал 2022. И не на последно място - катарската спортна агенция "Aspire" случайно или не е похарчила милиони за развитието на млади футболисти в страни членове на ФИФА...
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети