Иран разходи маймуна в Космоса

DenNews.bg
28.01.2013
размер на текста:

Властите в Иран се похвалиха с поредна крачка към мечтата си да изпратят човек в Космоса, а именно извън орбиталната разходка на маймуна. Косматият астронавт се е разходил на 120 километра височина с ракетата „Пишгам” (Изследовател), след което успешно се е приземил обратно на Земята.
Космическата разходка на маймуната се е състояла на 15 януари, когато се предполага, че е рожденият ден на пророка Мохамед.
Директорът на иранската космическа агенция Хамид Фазели е заявил тогава, че маймуната е била избрана заради биологичните й прилики с човека. Фазели прогнозира, че първата иранска мисия по изпращането на човек в Космоса ще се случи през следващите пет до осем години. Той допълва, че до края на иранската календарна година (20 март 2013 г.) и един сателит ще бъде изведен в орбита.
Първият ирански сателит "Омид" ("Надежда") беше изведен в орбита през 2009 г.
От 2009 г. насам Иран вече е изпратил три спътника в орбита, както и „капсула” през февруари 2010 г., с плъх, костенурки и насекоми. Предишният опит за изпращане на маймуна в космоса през 2011 г. завърши с провал, който Техеран призна дискретно, без да допълнителни подробности за причините.
Последният успеше космически опит на Иран датира от 3 февруари 2012 г., когато беше изстрелян наблюдателният сателит „Навид”, за да отбележи 33-та годишнина от ислямската революция.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети