УНЦЕФ търси 1,4 милиарда долара за бедстващи деца

dennews.bg
26.01.2013
размер на текста:

УНИЦЕФ апелира за близо 1,4 милиарда щатски долара, за да бъдат посрещнати спешните жизненоважни нужди на децата в 45 страни и региони, обгърнати от конфликти, природни бедствия и други спешни случаи през тази година.

Набраните средства от призивите през годината също така ще бъдат използвани за подобряване на подготовката за реагиране при бедствия и засилване на възможностите на общностите да устояват и да сведат до минимум въздействието на нови кризи.

„Все още сме през първия месец от 2013 г., който вече се оказа много тежък за множество сирийски деца и бежанци, които трябваше да напуснат домовете си и да се отправят към съседни страни. Конфликтите в Мали и Централната Африканска република сещо се влошават, като застрашават животите на деца и жени", заяви Тед Чейбан, Директор на Дирекция Програми за спешни случаи на УНИЦЕФ и допълни: „Децата са особено уязвими при бедствени ситуации, често живеят при нездравословни и несигурни условия, при риск от болести, насилие, експлоатация и пренебрегване."

Призивът за хуманитарните действия за децата през 2013 г. включва страни, известни в заглавията на новините заедно с много други страни, които получават много по-малко внимание в медиите, като Чад, Колумбия, Етиопия, Филипините, Сомалия и Йемен, но които също заслужават спешно внимание и подкрепа.

„Комплексните неотложни нужди в Сирия представляват един важен акцент на глобалните спешни действия на УНИЦЕФ", казва Чейбан. „Но ние също така постигаме резултати за децата в много предизвикателни и забравени спешни случаи по целия свят", посочи той.

Повече от 85% от изискванията за дарения са за хуманитарни ситуации, различни от Сирия и засегнатите от кризата бежанци. 45 страни и региони в призива са с приоритет в зависимост от развитието на кризата, неотложността и влиянието върху децата и жените, сложността на отговора и капацитета за реагиране.

Даренията запризивите на УНИЦЕФ през 2013 г. ще позволят на организацията да гради въз основа на работата през 2012 г. Някои от резултатите постигнати от януари до октомври 2012 г. включват:

• Здраве: 38.3милиона имунизирани деца
• Вода, санитарни условия и хигиена: 12.4 милиона души имат осигурен достъп до питейна вода и вода за битови нужди
• Образование: 3 милиона деца имат достъп до по-качествено образование
• Закрила на децата: 2.4 милиона деца имат достъп до услуги за закрила
• Хранене: 2 милиона деца са лекувани от хронично и остро недохранване
• ХИВ и СПИН: 1 милион души имат достъп до изследвания, консултиране и насочване за лечение

През 2012 г. огромни пропуски във финансирането в някои страни като Мадагаскар и Колумбия оставиха много нужди, без адекватен отговор. В много страни достъпът, сигурността и капацитета на партньорите са още едно сериозно ограничение за осигуряване на хуманитарна помощ, посочват от организацията.

„Приносът към разпространяване на призива е солидна инвестиция в децата и тяхното бъдеще", казва Чейбан.

„УНИЦЕФ търси незаделени ресурси, които ще позволят на организацията да отговори на перманентно недофинансираните спешни случаи или там, където има най-голяма нужда, за да бъдат приложени иновативни решения към усложнени ситуации, и да се интегрира лесно възстановяване от широкомащабни кризи - много от които се пренасят в няколко страни по едно и също време", изтъква още той.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети