4 млн. лв. влизат във ВМЗ-Сопот

DenNews.bg
25.01.2013
размер на текста:

4 млн. лева влизат във ВМЗ-Сопот по договор за изпълнена от завода поръчка, като това накара премиерът Бойко Борисов да съобщи, че „са осигурени близо 4 млн.лв за заплати на работещите”. Днес премиерът се се срещна с президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа” Пламен Димитров и Константин Тренчев и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Борисов обясни, че „още днес работниците ще могат да си получат всички заплати, неизплатени до момента, включително и тази, която трябва да получат в понеделник.”
„В продължение на 20 години този завод е натрупал към 180 млн.лв дългове”, коментира още Борисов и подчерта, че по данни на синдикатите през това време от предприятието са изнасяни неправомерно цели инсталации, за което трябва да се търсят виновните и да понесат вината си.
Премиерът припомни усилията, които правителството е направило през последните месеци, за да осигури средства на работещите във ВМЗ – Сопот – близо 7 млн.лв. общо. „По информация на КНСБ, обаче, се оказва, че ръководството на предприятието не ги е изразходило за заплати, а за закупуването на суровини, при това на многократно завишени цени”, обясни още Борисов.
Според синдикалните лидери от тук нататък „решенията, които ще се търсят за бъдещето на завода, трябва да бъдат обвързани с допълнителни поръчки, допълнителна работа и оптимизация на другите разходи – енергия, горива, материали и т.н.”
След разговора стана ясно още, че синдикатите разполагат с документи и доказателства за нарушения във ВМЗ-Сопот, които ще бъдат предоставени на прокуратурата за разследване.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети