Възраженията на джерманци срещу депото влязоха в Европейския парламент

Десислава Панайотова-Янкова
25.01.2013
размер на текста:

Възраженията на Инициативния комитет срещу строежа на регионално депо в дупнишкото село Джерман, подкрепени с подписка над 1200 души от Дупница, Джерман, Усойка, Блажиево, Крайни дол и Грамаде, влезе за разглеждане в Европейския парламент.
Жалбата е входирана в канцелариите на комисаря по околна среда, комисаря по здравеопазване, комисаря по петициите и председателя на Комисията по околна среда и безопасност на храните.
Документът е предаден от български евродепутати и неправителствена организация, съобщиха за dennews.bg сигурни източници.
Председателят на Инициативния комитет Борислав Тасков потвърди новината и коментира, че намесата на европейската администрация ще разкрие лъжите на община Дупница.
„Съжалявам само, че разобличаването на лъжите може да доведе до загуба за общините и областта, но това ще е „заслуга” на ината, а може би и нещо друго на управляващите в Дупница”, коментира Тасков.
Той обяви още една новина. Вече тече подготовка на протест срещу разполагането на депото в Джерман. Подкрепа и готовност за участие в протеста са заявили общински съветници, депутати и евродепутати. По-интересното е, че вдъхновени от високата подкрепа за протестиращите в Банско, Инициативния комитет ще покани парламентарния шеф Цецка Цачева да се включи в протеста.
„Тя застана редом с банскалии, затова ще я поканим да протестира и с джерманци. Нашите искания са справедливи и касаят живота и здравето на целия район. Ще поканим и премиера Бойко Борисов”, каза още Тасков.
Идната седмица ще стане ясно каква ще бъде формата на протеста, най-обсъждания до момента вариант е блокада на главен път Е-79. А желание да застанат редом с джерманци са заявили и хора от Кюстендил, Дупница, региона и София, както и зелени организации.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети