Разкрита е схема за фалшиви удостоверения от ТЕЛК

DenNews.bg
25.01.2013
размер на текста:

Служители на ОДМВР-София разкриха престъпна схема за изготвяне и предлагане на фалшиви решения от ТЕЛК, съобщават от Пресцентъра на МВР.
Фалшификатите били използвани за получаване на социални помощи за деца. Задържани са 34- годишен мъж от Долна баня и неговата племенница, взимали по 5 000 лева за всяко решение.
Операцията на криминалистите от РУП- Костенец стартирала след извършени оперативни действия по информация, че деца от Долна баня били освидетелствани от ТЕЛК за „астма”, без те реално да страдат от подобно заболяване. На това основание родителите им подавали молби-декларации в Дирекция „Социално подпомагане”- Ихтиман и получавали социални помощи без правно основание.
В хода на разследването полицейските служители установили 20 експертни решения от ТЕЛК за белодробни болести при специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания - София област. Диагнозата при всички гласяла „астма с преобладаващ алергичен компонент”. При проверка в Регионалната картотека на медицинските експертизи към здравната инспекция -София област станало ясно, че такива решения не били издавани по официален ред и че децата, цитирани в тях, не са освидетелствани. Една част от експертните документи били с дата на издаване между 1 юни и 17 септември 2012г., когато комисията не е заседавала. Друга част - били с номера, отговарящи на реално освидетелствани лица, но в действителност в тях били вписани данните на деца, родени между 2005 и 2009г., които не страдат от описаното заболяване. Констатирано било и разминаване по пореден номер от началото на годината и по протокола на заседанието на комисията. Така разследващите изяснили, че прилагайки фалшиви решения родителите на децата са подали молби-декларации в Дирекцията за социално подпомагане. А целта им била - получаване на социални помощи, възлизащи средно на 260 лева за едно дете на месец. Освен това те вземали и еднократно доплащане за минал период /3 години назад от момента на подаване на декларацията/ в размер между 5 000 и 6 300 лева в зависимост от конкретния случай. Криминалистите установили, че престъпната схема е прилагана от декември 2011г.-до края на 2012г.. На базата на събраните данни за извършено престъпление било образувано досъдебно производство по чл. 308 от НК.
В хода на проведената операция са задържани участниците в престъпната схема: 37-годишният Й.Г. от Долна баня, известен с прозвището Данчо Лихваря, и неговата племенница З.В. /24г./. Установено е, че родителите на „освидетелстваните” деца „се отчитали“ пред Й.Г. с еднократни суми в размер от по 5 000 лева. Справка в полицейските регистри сочи, че мъжът е осъждан за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, има и регистрация за средна телесна повреда. Племенницата му се явявала посредник в част от случаите – при предаването на фалшивите решения и получаването на уговорените суми за „ услугата“.
Извършено е претърсване в жилището на Й.Г., откъдето са иззети 9 нотариални акта за различни имоти, закупени от него или негови близки, както и заповеди от дирекция „Социално подпомагане”- Самоков за отпускане и спиране на социални помощи на дете от ромски произход. Иззети са и 3 000 лева, които мъжът бил скътал в стъклен буркан и скрил в пепелта на печка за твърдо гориво в двора. Фактите и обстоятелствата по отношение условията, при които са продадени и закупени имотите са в процес на установяване.
Двамата родственици са задържани за 24 часа. Установени са общо 20 идентични случая на територията на Долна баня, получени са сигнали и за 5 случая за Самоков, 5 - за Ихтиман и един - за Елин Пелин, по които се извършва проверка.
Продължава работата по установяване и на други родители, използвали неистинските експертни решения, документиране на престъпната им дейност и предаване на материалите по досъдебното производство на Районна прокуратура- Ихтиман. По първоначални данни щетите, нанесени на държавния бюджет от престъпната схема, възлизат на около 200 000 лева.
Предприети са мерки за преустановяване на изплащането на социалните помощи на установените към момента 20 души. Продължават разпитите на деклараторите, срещу тях се образуват досъдебни производства по чл. 313, ал.1 от НК.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети