Остроумниченето на МВР разсърди ВСС

DenNews.bg
24.01.2013
размер на текста:

Висшият съдебен съвет осъди остроумниченето на МВР при кръщаването на полицейски акции, така че да се образуват имена на съдии. В декларацията на ВСС се каза, че тази практика насажда недоверие. "Пряката асоциация на абревиатурата на наименованието на полицейската акция с фамилията на един от съдиите, участвали в съдебния състав, засяга авторитета както на отделния съдия, така и на съдебната власт", се казва още в декларацията.
Повод за реакцията бе проведена специализирана полицейска операция с наименование „М.И.Л.Е.В”, която се проведе на 17 януари и при нея бе задържан криминалнопроявеният Звезделин Методиев. Името на операцията съвпадна с името на съдията Теодор Милев от Окръжен съд Велико Търново, който е гледал мярка за неотклонение на Методиев и го е пуснал под домашен арест.
Според МВР обаче акцията е абревиатура на „Мастит Измамник Лицемер Е Вреден”. Тя се проведе около година след друга шумна полицейска операция, озаглавена „Р.А.Л.И.Ц.А.” През януари 2012 г. в Горубляне бе задържан Валентин Янев-Вальо Бореца.
Тогава от МВР съобщиха, че зад абревиатурата стои: "Р - рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А – анархия". Оказа се обаче, че заглавието е директна препратка към името на съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд, която освободи Валентин Янев.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети