РИОСВ-Перник прави оценка на Джерман и на Крайни дол. Едно от двете села ще прибере боклука

Десислава Панайотова-Янкова
24.01.2013
размер на текста:

РИОСВ-Перник изготвя Оценка за въздействие върху околната среда не само за Джерман, но на още един резервен терен за разполагане на регионалното депо за неопасни битови отпадъци. Това обясни днес заместник-кметът на Дупница Красимир Георгиев на заседанието на Областния съвет за развитие. По-късно пред dennews.bg Георгиев разкри, че резервният терен посочен от община Дупница е село Крайни дол.
Отговорът на Георгиев на заседанието в Кюстендил дойде, след като в залата отново се чуха гласове против изграждането на депо в Джерман, въпреки че на срещата не присъстваха представители на Инициативния комитет. Най-високо забележка за това отправи лидерът на КТ Подкрепа-Дупница Любка Георгиева.
До средата на февруари се очаква да бъде готов докладът за ОВОС, посочи още Георгиев. Именно становището на РИОСВ-Перник ще определи съдбата на Джерман и Крайни дол и това кое от двете села ще приеме боклука на 6-те общини от сдружението „Рила Еко”.
„В нашето становище, на база на всички проучвания на двата терена, сме посочили, че по-добрият вариант е село Джерман. Но дали ще бъде Джерман или Крайни дол ще решат експертите от РИОСВ”, коментира за dennews.bg Георгиев.
В Областния съвет за развитие се включиха представители на шестте общини в „Рила еко”, синдикати и фирми, а заседанието бе председателствано от заместник-областния управител на Кюстендил Радослава Чеканска.
В края на краищата Областният съвет за развитие прие предложението на община Дупница, че регионалното депо е приоритетен обект за област Кюстендил. Решението не задължава депото да бъде изградено задължително в Джерман или Крайни дол, а че е проект важен, необходим и приоритетен за шестте общини в сдружението и областта.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети