Само реформа може да задържи Лондон в ЕС

DenNews.bg
23.01.2013
размер на текста:

Единствено реформа на Европейския съюз може да задържи Великобритания в общността. Без промяна има опасност Лондон да избере свободата, предупреди британският премиер Дейвид Камерън в дългоочакваната си реч за бъдещето на отношенията между Великобритания и ЕС, съобщават световни медии.
Намерението на премиера е решението за членството да бъде взето от британците чрез референдум до края на 2017 г. Желанието му обаче е свързано с това дали той ще спечели изборите догодина.
Камерън посочи, че ако Великобритания не посрещне предизвикателствата, има опасност Европа да се провали и британците "да се насочат към изхода".
Премиерът обясни още, че "разочарованието" от ЕС е достигнало най-високата си точка за всички времена и допълни, че "просто моленето на британския народ да продължи да приема европейското устройство, по което нямаше особено голям избор" вероятно ще увеличи призивите за напускане на Великобритания.
Той посочи, че провеждането на референдум за напускане или оставане няма да бъде фалшив избор, защото Европа е на път да се промени след кризата в еврозоната.
Речта на Камерън, произнесена в центъра на Лондон, беше проследена внимателно от другите европейски лидери, представителите на бизнеса и поддръжниците и критиците му в собствената му партия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети