Джерманци VS Чимев и пред висока публика

Десислава Панайотова-Янкова
22.01.2013
размер на текста:

Инициативният комитет срещу строежа на регионално депо в Джерман и кмета на Дупница Методи Чимев сблъскаха позициите си за пореден път, като днес това стана пред публика-по време на срещата с кметовете от сдружение „Рила Еко” и депутати при областния управител Владислав Стойков.
Намирането на решение така и не се случи, тъй като нито кметското ръководство, нито представителите на джерманци отстъпиха от позициите си. Кметът Методи Чимев и заместникът му Красимир Георгиев са категорични, че няма време, няма и начин да бъде търсено друг терен, а представителите на инициативния комитет, председателят му Борислав Тасков и Кирил Бурановски за пореден път повториха, че местните хора са категорично против строежа на депо в землището на Джерман.
В края на краищата и двете страни трябва да изчакат становището на РИОСВ-Перник и доклада по ОВОС. На конкретен въпрос какво ще се случи, ако докладът се окаже отрицателен никой не можа да даде отговор.
„За стотен път стана ясно, че общината не е разработвала друг терен, затова очакваме на всяка цена да се настоява за депо в Джерман. Ние обаче сме готови на всичко да спрем проекта. Областният управител на няколко пъти също попита къде са другите терени, които би трябвало да са разработвани, но истината е, че общината нито има друг терен, нито готовност, но ако се стигне до налагане на санкции на общините заради забавяне, вината за това ще бъде прехвърлена върху джерманци. Ние обаче вина нямаме, за това че общината не си е свършила работата”, изтъкна Борислав Тасков.
„Една деструктивна среща, която доказва, че управляващите в Дупница искат и са готови да си правят каквото поискат. Вината е изцяло на кмета и хората му и аз очаквам, че те ще направят и невъзможното, готови са да потъпкат интересите на хората, само и само проекта за Джерман да мине, защото иначе ще навлекат санкции и на другите общини при евентуално забавяне”, коментира и депутатът Мая Манолова.
Както писахме по-рано днес, тя и депутатът от ГЕРБ Валентин Микев, и двамата заявили подкрепа за местните жители, не бяха поканени на срещата. Въпреки това Манолова пристигна, след като разбрала от странични пътища за обсъждането.
„Не е важно дали мен ме канят или не. Аз не съм важна, важни са хората, а Чимев и ГЕРБ са готови да ги смажат. Проблемът тук е точно това, че липсва диалог. Управляващите не искат аргументи, а натрапват мнението си. Ще направят всичко възможно да го наложат, но това ще означава да загубят доверието на хората, защото първо не са си свършили работата и второ не зачитат мнението им”, обясни още Манолова и посочи, че на нейн въпрос екоминистър Нона Караджова е отговорила, че на други места в страната подобни проблеми няма, именно защото там има конструктивен диалог и се разглеждат по няколко терена, като е важна експертната оценка и мнението на хората.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов опита да успокои дебатите, като изтъкна, че в интерес на всички жители на областта е по-бързото решаване на проблема, защото забавянето значи сакнции за общините, които ще бъдат плащани от гражданите. Той обаче е категоричен, че преди да бъде решено за Джерман трябва да бъде чута оценката на експертите. А на въпрос от Тасков дали би се съгласил до къщата или вилата му да бъде построено депо на 400 метра, след като на 200 метра има пречиствателна, а на 600 пункт за вторични суровини, Паунов отговори с „не”.
Директорът на РИОСВ-Перник отказа да коментира, докато не бъде готов докладът за ОВОС. Все пак има процент вероятност той да бъде отрицателен и община Дупница да бъде принудена да търси друг терен, което е трябвало да се случи още в процеса на разработка и за което от общината твърдяха, че е направено.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети