Македония се чуди за какво се спазарила България

dennews.bg
02.01.2013
размер на текста:

Дали с блокирането на Македония за ЕС България не се опитва да се пазари със страните-членки относно някои свои интереси, като например, получаването на зелена светлина за Шенген? Този въпрос се опитва да избистри в коментар македонският "Утрински весник", два дни след началото на 2013 година, информира news.bg.
Изданието отбелязва, че специалистите и анализаторите са на различни мнения по въпроса.
„България иска да получи международна видимост и легитимност, защото нейният имидж в Европа е негативен. Или, погледнато по-иначе: Чуваме как Европейският съюз поръчва „ако Сърбия стане член на ЕС, ще бъде лидер в региона..." или „Гърция, ако го реши спора с името на Македония, ще бъде лидер в региона"... България никога не е била спомената като „добър пример" за нещо. Затова нейната политика сега е инициирана от необходимостта да направят нещо за да получат важност", коментира професор Стево Пендаровски, цитиран от dnevnik.com.mk.
Пендаровски изтъква, че македонско-българските проблеми не са нерешими, нито сложни, като спора между Словения и Хърватия за границата. Затова той не вижда причина за българската блокада в междудържавните въпроси.
Според бившия македонски посланик в България Георги Спасов причините не са в пазарлъка с Евросъюза, а в предизборния период.
„Във време, когато беше повече от ясно, че Македония няма да получи дата за преговори, може би настоящата българска власт е преценила, че е по-добре да направи по-голямо сближаване с Гърция и така да си спечели подкрепата на Гърция или от гръцки бизнесмени за настоящите управляващи в България за следващите избори", заявява Спасов.
Изданието припомня и че българският евродепутат Андрей Kовачев в изявление за „Дневник" е отхвърлил твърдението, че София иска да покаже сила в ЕС, давайки подкрепа за гръцкото вето.
"Не знам от къде идва това заключение. България не наложи вето на Македония. Факт е, че заключенията на Европейския съвет са приети единодушно от всички страни-членки на ЕС. Ако е вето, тогава е от всички 27 страни-членки", заявил Kовачев.
Според него България би искала да има отлични отношения с Македония и дава за пример отношенията между Кипър и Гърция или Румъния и Молдова.
„Европейската интеграция успя да смири старите противници, както Франция и Германия, убеден съм, че европейската интеграция ще успее да преодолее и несъгласията между нас заради стереотипите. Вие журналистите от двете страни на границата, сте основни играчи в този процес", заявява Ковачев.
Той изтъква, че историята вместо да ни свързва в момента ни разделя, „непропускайки да повтори позицията на България, че Македония е тази, която не ги поддържа добросъседските отношения", пише вестникът.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети