Картонен Барак посрещнаха с питка и мед в Бараково

DenNews.bg
18.01.2013
размер на текста:

С приповдигната церемония, сякаш посреща истинския Барак Обама, българското село адаш на американския президент Бараково посрещна неговата картонена статуя и представителите на US посолството у нас.
От днес държавният глава на САЩ, който ще положи клетва за втори път в понеделник, ще бъде част от администрацията на кочериновското село. Статуята му бе разположена в оформен с бюро, живи зелени цветя и български носии кът в сградата на кметството.

Ричард Дамстра донесе книги и си тръгна с баскетболни топки.


Поздравите от Обама на бараковци предаде културният аташе на САЩ у нас Ричард Дамстра. Той подари на селото и няколко книги за историята на САЩ, както и такива, чиито автор е американският президент.
След като Дамстра бе посрещнат с хляб и сол в кметството, той посети и местната детска градина, където бе поздравен с песнички от малчуганите, а след това разгледа и частния музей на братята Панайотови, посветен на историята на Бараково и фабриката на заможната фамилия Балабанови.
Тук Дамстра получи уникални подаръци.


Методи Панайотов подари на културния аташе две баскетболни топки с автографите на легендите Артеник Арабаджиян и Георги Гушков, като заръча едната да бъде изпратена на президента Обама.
Артеник Арабаджиян-Аро е международен съдия по баскетбол, носител на златна свирка на FIBA, той е сред петимата най-добри международни рефери за 50-летието, а името му е записано в Музея на спортната слава в Испания. Аро е съдията, свирил финалния мач между САЩ и СССР на Игрите в Мюнхен през 1975 г., а след това води финалите на още две Олимпиади.
Георги Глушков, в момента председател на Българската федерация по баскетбол, пък е първият баскетболист от Източна Европа станал играч в НБА. През 80-те години той играе за „Финикс Сънс” с №16.
Днешното гостуване бе по настояване на американското посолство у нас. Местните се надяват на лична визита от Обама още от момента, в който той спечели изборите за първи път. Тогава кметът на Бараково изпрати покана до Обама.
Днешният подарък няма да сложи точка на надеждата на бараковци, че държавният глава ще дойде лично в селото, тъй като в понеделник започва вторият му мандат.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети