Община Дупница прекрати плащания по ЕСКО-договора, не давал резултат

Даниела Методиева
18.01.2013
размер на текста:

Община Дупница е прекратила плащанията към софийската компания “Алфа грийн енерджи” по ЕСКО- договора за ремонт на две от училищата в града СОУЧЕ “Св. Паисий Хилендарски” и “Климент Охридски”. Причината за тази стъпка е недоказания ефект от пестенето на средства за отопление, от които общината трябваше да погасява задълженията към “Алфа грийн енерджи”, възлизащи на 3 млн. 250 хил. лева. Това обяви председателят на местния парламент Ивайло Константинов, който поясни, че от 2 месеца насам общината не е внасяла месечната вноска, тъй като изчисленията показали, че спестените средства от отоплението не са достатъчни, за да покрият вноска според прогнозните изчисления.
Решението за сключване на ЕСКО договор бе прието на сесия на общинския съвет на 30-и април 2010-а година. Предложението за това бе внесено от общинската съветничка от НДСВ Силвия Овчарченска, а съветниците тогава се съгласиха с нейните доводи, че ЕСКО-компаниите след като реализират проекта със собствени средства ще получат обратно вложените от тях средства от постигнатата икономия в периода, определен като срок на откупуване. Тогава бе обяснено, че договорът е с гарантиран резултат, тъй като целият финансов, технически и търговски риск се поема от фирмата-изпълнител. Необходимата инвестиция по предварителни изчисления бе 3,25 милиона лева, а срокът за нейното изплащане е 7 години.

След проведена процедура за възлагане на обществена поръчка, на 10-и септември 2010-а година ГД „Консорциум Алфа Грийн Енерджи"сключи договор с Община- Дупница за изпълнение на обществена поръчка с предмет: „изпълнение на енергоефективни мероприятия с гарантиран резултат за пакета сгради на ОУ „Св. Климент Охридски" и СОУ „П.Хилендарски" и съпътстващите ги строително-ремонтни работи на сградите”. Сумата, за която софийския консорциум сключи ЕСКО-договора бе 2 млн.700 хил. лв, а само 4 дни по-късно на 14-и септември ГД „Консорциум Алфа Грийн Енерджи" възложил на „Понсстройинжинеринг" ЕАД от Бургас като изпълнител да изпълни срещу заплащане строително- монтажните работи на двата обекта.

Стартирането на строително-ремонтните работи по ЕСКО договора бе помрачено и от смъртния случай с един от работниците- 38-годишния Иван Дойчинов, който загина на място, след като падна от скелето в ОУ “Климент Охридски” на 15-и октомври. Тогава стана ясно, че бургаската фирма е наела като подизпълнител дупнишката фирма “Иван Туйов- Буда”.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети