Сложиха и на 4-годишните хомот „задължително”

DenNews.bg
18.01.2013
размер на текста:

Депутатите нахлузиха хомота „задължително” и на 4-годишните деца. С гласовете на управляващите от ГЕРБ, Атака и четирима независими депутати парламентът прие на второ четене промените в Закона за училищното и предучилищно образование, който налага задължителна предучилищна за хлапетата.
Сини депутати и родителски организации веднага поискаха президента Росен Плевнелиев да наложи вето на закона.
„Такова решение на родителите трябва да е доброволно, правото на избор трябва да е на българските родители”, изтъкна депутатът Мартин Димитров. Родителски организации вече събират подписка по този повод.
Иначе приетата днес промяна трябва да влезе в сила от 2016-а и ще е задължително от учебната година, която е с начало в тази на навършване на 4-годишна възраст на детето.
Тридневните дебати в НС, които доведоха до днешното гласуване, бяха съпътствани от протести на родители. "Против" промените са и депутатите от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция.
Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция, изтъкна, че на тази възраст децата трябва да се „научат да обичат, да се учат на ценности, а не на нещо, което някой чиновник от Министерството на образованието реши”.
Депутатите решиха още, че училищното образование е задължително до 16 г. и да започва от учебната година, която започва когато детето навършва 7 г. Родителят може да прецени и детето са започне учебни занятие и 6 г.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети