Лекарският съюз ще съди Здравната каса

DenNews.bg
17.01.2013
размер на текста:

Българският лекарски съюз ще даде на съд Здравната каса заради приетите едностранно от НЗОК цени и обеми на медицинските дейности за 2013-а година. От Лекарския съюз твърдят, че договорените с Касата цени и обеми са подписани в протокол. След това обаче Надзорният съвет на Касата взема друго решение. Това каза пред "Хоризонт" по БНР председателят на Съюза д-р Цветан Райчинов.
„Въпреки подписания протокол за договорени цени, вземат решение за други цени и ни предлагат да подпишем съвсем други цени. Тъй като, естествено, ние отказахме, се внася в Министерски съвет и излизат под форма на постановления. Но просто не е спазен законът”, коментира Райчинов пред националното радио.
Решението на Лекарския съюз да се обърне към съда е и в подкрепа на недоволството на Дружеството на анестезиолозите, които тази година ще лекуват тежко болен пациент в реанимация за 357 лева срещу 500 лева миналата година.
„Там цените са намалени драстично без никаква мотивация освен финансовите възможности на Касата. Изобщо не са съобразени с реалните нужди, реалните разходи на заведенията за тази дейност”, уточнява Райчинов.
С изключение на интензивните грижи останалите цени на медицинските дейности не са намалени спрямо миналата година, но не съвпадат и c договорените между Касата и Съюза, казва още той.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети