Алжирски войски обградиха рафинерията с 20 заложници

dennews.bg
17.01.2013
размер на текста:

Алжирските войски обградиха газовата рафинерия в източната част на страната, където около 20 чуждестранни работници са държани като заложници от ислямистки екстремисти, информира Би Би Си.

Похитителите нападнаха и окупираха комплекса в газовото находище Аменас вчера, след като убиха един британец и един алжирец.
Пленниците са британци, японци, американци, французи и норвежци.

Алжирският министър на вътрешните работи Дахо Оулд Кабила съобщи, че бунтовниците са искали да напуснат страната, като вземат и заложниците със себе си, но той е отказал да ги пусне.
"Ние отхвърляме всички преговори с групата, която държи около 20 заложници от няколко националности", каза той пред журналисти късно снощи.

Кабила смята, че похитителите са алжирски граждани и действат по поръчка на Мокхтар Белмокхтар, който е бил високопоставен командир на "Ал Кайда", я след разногласия там създаде собствена терористична групировка.

В същото време хора, които се представят за говорители на бунтовниците, твърдят, че са отвлекли 41 чужденци.

Похитителите държат заложниците в едното крило на жилищните помещения в рафинерията, които службите за сигурност и армията са обградили, посочи Кабила. Той допълни, че близките гранични контролно-пропускателни пунктове са затворени като предпазна мярка и че външното министерство е в контакт с дипломати от страните на заложниците.

Един от френските работници е съобщил за вестник Le Figaro, че похитителите са минирали рафинерията и са поискали храна, вода и превозни средства.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети