Наказание за „Фундаментал” заради допуснат на работа без инструктаж миньор

DenNews.bg
16.01.2013
размер на текста:

Фирма „Фундаментал”, чиито управител в председателят на ОбС-Бобов дол Огнян Зарев, отнесе глоба, заради допуснат до работа миньор, който не е минал задължителният инструктаж и изпит по правилата за безопасност на труда.
Санкцията от 2000 лв. наложена от Инспекция по труда-Благоевград бе потвърдена от Дупнишки районен съд, въпреки че Зарев обжалва наказателното постановление.
Нарушението е установено при проверка на трудовите инспектори в рудник „Миньор” в края на 2011 г.
Зарев е пренебрегнал не само разпоредбите на Кодекса на труда за безопасност на труда, но и своя заповед, която указва, че всеки миньор, който работи самостоятелно трябва да е минал и инструктаж и изпит, което пък се отразява в досието на служителите.
На база на доказателствата по административното дело, заведено по жалба на „Фундаментал”, съдът сечете, че работодателят не е предприел действия по изпълнение на задълженията си по наредбата за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите. Предвидената от закона санкция е глоба или имуществена санкция в размер от 1 500 лева до 15 000 лева при първо нарушение.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети