Турски ВВС удариха позиции на ПКК в Ирак

dennews.bg
16.01.2013
размер на текста:

Турските ВВС са ударили 12 позиции на ПКК в Северен Ирак, предаде АП, цитирана от news.bg.

Новината е потвърдена от турски и кюрдски медии, но все още няма официално потвъждение от властите.

Няма и данни за жертви, ранени и щети.

Припомняме, по-рано премиерът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че неговото правителство никога няма да се предаде на кюрдските бунтовници, но той се надява, че преговорите за мир ще доведат до спиране на конфликта, който е донесъл нищо освен „болка, кръв и сълзи" за Турция.

Миналата година турското разузнаване започна разговори със затворения кюрдски лидер Абдула Йоджалан как да се прекрати кръвопролитието, довело до повече от 40 хиляди загинали от 1984 година.

„Никой не може да ни накара да се предадем. Няма да поемем стъпка назад пред лицето на всяка атака, няма да поемаме никакви стъпки назад", каза той в парламента в столицата Анкара.

„Насилието и терорът нищо не донесоха на страната, освен болка, кръв и сълзи. Повярвайте ми, ние имаме една цел - да спрем майчините сълзи", изтъкна той.

„Ние сме предпазливи, внимателни, но с надежда", подчерта Ердоган.

Хиляди кюрди протестираха миналата седмица в Париж след убийството на три активистки на Кюрдската работническа партия. В протестната демонстрация се включиха кюрди от цяла Западна Европа - от Германия, Белгия, Швейцария и др. Също така стана ясно, че убитите жени ще бъдат пренесени в Турция, за да бъдат погребани.

Ердоган призова френския президент Франсоа Оланд да обясни защо се е срещал през седмицата с една от убитите активистки.

По-рано Оланд заяви, че като други френски политици е познавал една от активистките. Във връзка с това Ердоган поиска той да обясни защо е имал отношения с хора, свързани с ПКК, която е обявена за терористична организация.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети