Що е то? Златото очите му вади, калта покрай ушите му минава

Десислава Панайотова-Янкова
15.01.2013
размер на текста:

Сит на гладния не вярва...

Два златни пръстена извадиха очите му.
Два златни пръстена. Може би кътани в бедни и гладни години, страшни като днешните, за сватбен чеиз. Златни пръстени изкарани с мъчително опъване на мишците в Коми. Златни пръстени изковани от лишенията на майка или от преглътнатата гордост на влюбен мъж. Златни пръстени. Очукани и демоде. С изхабен блясък. Погрознели от непоправимите резки на житейските трудности.
Потъмнели от несбъднати желания и мъчни дни.
Златни пръстени. На които още им се иска да блестят за кокетството на живота, но всъщност единствена отплата за смърт.
Два златни пръстена извадиха очите му.
Два златни пръстена върху почервенялата от студ и изкривена от работа ръка на работничка от ВМЗ-Сопот.
Да, същият. Да, последният гигант на родната промишленост, свален за заколение на колене.
Да, същият. Да, премиерът, който делеше по съпружески живота с официално най-богатата българка, а неофициално сърцато подкрепящ най-доходоносните мини за пари.
Да, това са думите му:
„На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам пръстени и никога не съм имал”.
Да, за него е престъпление, че жена със златни пръстени има гражданска позиция. Пардон, не гражданска позиция, ами инстинкт за самосъхранение. За него е престъпление да искаш не достойно заплатен труд, ами заплатата си, каквато и да е... ако имаш златни пръстени.
Няма значение дали жената стои на тъмно с изключен електромер, защото е работила честно.
Няма значение дали банките вече правят планове за къщата й, защото е имала глупостта да повярва на обещанията за светло и уредено бъдеще.
Няма значение дали коремът на децата или семейният хладилник са по-празни...
Тя има златни пръстени. И е достойна единствено за презрение. И той я презря. Той те презря, мили ми народе!
Защото не заслужаваш златен пръстен на ръцете си с 40-годишен стаж. Не заслужаваш и тази единствена застраховка, че децата ти ще има какво да свалят от съдрания ти гръб, за да те погребат.
Имаш златен пръстен или недай си Боже златен зъб-достоен си за презрението му! И го имаш!
Защото златният пръстен е символ на благополучие, на охолство и богатство. Не може да помагаш на хора със златни пръстени, да им съчувстваш, да им вярваш.
Златният пръстен не е като бедничките, отрудени и умислени за спасението ти златни ръкавели, разположени върху картите на Черноморието и планината с общественополезните идеи за застрояване за милиони; върху малкото останало за приватизация на скрап.
Той те презря, мила ми незнайна труженичке.
Защото ти си лакома-искаш заплата за труд в държавата, която възнаграждава далеверите с власт и имунитет.
Защото си мързелива- заводът ти „краде” от народа по 100 000 лв. на ден, а Митко Пайнера знае как и печели издръжка в милиони от еврофондове и националния бюджет за още кубици силикон.
Защото предаваш родината- щом не си продала златото си, за да размърдаш икономиката, а оставяш любимият на властта бизнес да го боли главата от скрито ДДС...
Не си ли нагла, мила ми труженичке? Погледни, че бизнесмените искат само някакъв си пясък от дюни и някакви си престарели гори..., а ти искаш пари.
Не си ли глупава, мила ми труженичке, да предлагаш на Него лук, щом и в най-бедните си години Той е ял филия с мас и картофи...?
Той презря нея. Презря и вас. Презря всички нас.
Защото имаме глупостта да си вярваме, че ние имаме значение.
Защото имаме глупостта да не му вярваме, че е най-добър баща.
Два златни пръстена извадиха очите му, а калта на мизерията и безпътието минават покрай ушите му. Що е то?
 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети