ЧЕЗ е вдигнала цената на тока със 159% от 2001-а г.

dennews.bg
14.01.2013
размер на текста:

Със 159% е вдигнала цената на тока ЧЕЗ от 2011-а година насам. Това сочат данните, предоставени отт лидера на Атака Волен Сидеров по време на редовната пресконференция дне. Останалите две дружества ЕВН и ЕОН са повишили цената на предлаганата услуга съответно с с 161% и 175%. Това става ясно от одитния доклад на ДКЕВР, който е използва и за основа от централата на партията да изпратят сигнал до ДКЕВР, както и до Парламентарната комисия за наблюдение на дейността на държавния регулатор и до Икономическата комисия в парламента относно неизпълнение и нарушение на условията на издадени лицензии от ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН, информира news.bg.
За основа на сигнала националистите са използвали одитния доклад на ДКЕВР от 2010 г., който констатира редица нарушения в работата на ЕРП-тата. Националистите искат сделката с дружествата да бъде развалена, тъй като тя не е от полза за обществото. „Бях против тази сделка, българското Енерго беше дадено за подпазарната му цена на трите компании", обяви на брифинг в партийната централа Волен Сидеров.
Той представи и данни, от които става ясно с колко е скочила цената на тока, продаван от дружествата от 2001 г. до сега: ЧЕЗ- 159%; ЕВН- 161%, ЕОН - 175%. Сидеров подчерта, че в същото време услугата за потребителите не е на по-добро качество. Циганските общности пък не плащат ток, за сметка на коректните платци. Сидеров припомни одита на ДКЕВР през 2010 г., когато и премиерът Бойко Борисов е установил „аутсорсинг игрите на ЕРП-тата".
Сидеров не спести разочарованието си, че след констатациите на премиера не е последвало нищо за дружествата.
„Има достатъчно основания за разваляне на договорите", категоричен е лидерът на Атака и призова Енергото да бъде върнато в български ръце. Аргументът, че ЕРП-тата ще вземат да ни съдят не е валиден, защото ще загубят във всеки арбитражен съд, убеден е атакистът.
Националистите искат Ангел Семерджиев, базирайки се на собствения си доклад, да отнеме лицензията на ЕРП-тата, иначе по думите на Сидеров ще остане съмнение, че получава хонорари от тях.
„ДКЕВР не може да бъде наблюдател", посочи още националистът и изтъкна, че в противен случай, ако комисията е само наблюдател, нейният председател трябва да си ходи.
„Ако Борисов и Семерджиев не реагират, значи те прикриват тези нарушения, прикриват ограбването на България", каза още лидерът на Атака. Той каза, че още на колоната на Омуртаг пише: „Бог вижда".
Би трябвало и на ГЕРБ да им се върне, убеден е Волен Сидеров. Той посочи още, че в Чехия срещу ЧЕЗ има разследване за злоупотреби и недоумява защо България търпи да я ограбват некоректни дружества.
Сидеров остро реагира на днешния брифинг на ДСБ, касаещ закупуването на големи парцели земеделски земи от чужденци, в което от партията на Костов виждат възможност чужденци да точат евросредства по земеделските програми, а българските дребни производители по този начин да останат встрани от достъпа до европари.
Лидерът на Атака предложи: „Демократи за слаба България да отидат да се удавят в Черно море". Атакистът е изумен защо лидерът на тъмносините Иван Костов „продължава да грачи по парламентарните трибуни". Това са хора, които трябва да са в затвора, категоричен е Сидеров.
Той припомни, че синьото управление на Иван Костов е съсипало икономиката. „Кога ще се събуди и българското общество и ще ги нарита?", попита Сидеров и допълни: „Не знам с какви очи излизат тези хора да говорят пред публика".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети