Лавина помете трима алпинисти в района на Езерата

Пострадалите са опитни катерачи, снежната маса ги е смъкнала от 120 метра височина

dennews.bg
13.01.2013
размер на текста:

Лавина помете трима опитни алпинисти в района на Седемте рилски езера днес следобед. Снежната маса е повлякла катерачите малко, след като изкачили Ледения връх и попаднали на снежно поле. Телата на тримата са хвърчали от 120 метра височина надолу под напора на огромната снежна маса. Това е и причината за тежкото състояние на алпинистите.
Състоянието на единият е тежко, той е със счупен крак, мозъчно сътресение и контузии. Другите двама са с наранявания, като единия е с белодробна контузия. И тримата са с хипотермия, обясни един от спасителите, участвали в акцията Иван Тушев.
Той се е включил в акцията по спасяването на тримата алпинисти от летището край дупнишкото село Крайници, откъдето го е взел военния хеликоптер, на който вече е ималои лекар от София. В спасяването на алпинистите горе вече се били включили планинските спасители от отряда в Дупница Райчо Башленски, Пьотр Шпаковски и Божидар Джокин.
След като и тримата алпинисти били открити, военният хеликоптер ги закарал до летище Враждебна в столицата, откъдето с линейни са закарани във ВМА.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети