Хората с кафяви очи вдъхвали повече доверие от синеоките

dennews.bg
10.01.2013
размер на текста:

Хората с кафяви очи вдъхват повече доверие, отколкото тези със сините. До този извод са сгигнали учени от Карловия университет в Прага, като за целта използвали снимки на 80 мъже и жени и помолили близо 250 доброволци да ги оценят, информира БГ НЕС.
Освен това, лицата, оценени като привлекателни, също били възприети като заслужаващи доверие, показва изследването. Дамите с кафяви очи оценили снимките на синеоки жени по-ниско, отколкото на тези със зелени или кафяви очи. Представителките на нежния пол с кафяви очи дали по-висока оценка на женските лица с кафяви очи, отколкото на тези със сини очи.
След това цветът на очите на снимките бил променен, за да се види дали това се отразява на възприятията. При мъжете участници промяната нямала значение, което дава основание да се смята, че нещо във формата на лицата с кафяви очи говори за честност. Мъжете с кафяви очи на снимките имали по-големи очи, нос и по-широка брадичка. По-малките черти на лицето правят мъжете да изглеждат по-малко мъжествени и следователно не толкова надеждни.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети