Прасета изместиха от къща ромка и шестте й деца

30-годишната майка е „приютила” челядта си под храстите на старата автогара в Дупница, изхранва ги като проститура

Светлана Пилева-Блатска
05.09.2012
размер на текста:

30-годишна ромка и шестте й деца живеят от месец по улиците на Дупница. Изгонени от къщата в най-големия ромски квартал Гиздова махала, където са имали подслон през последните 4 години, те са принудени да нощуват под дърветата на старата автогара.
Майката на децата Софка Ангелова от Рила била принудена да заживее с бащата на децата си Никола Христов още от 15-годишна, след като я изнасилил. Тогава нейната майка Иванка я придумала да отиде при него, за да не говорят лошо хората. Оттогава Софка родила от Никола общо 5 деца, които той е признал за свои. Многодетната майка била изместена от своя братовчедка, която се залюбила с мъжа, а самата тя била изгонена с всичките деца на улицата, дори получила нервна криза, след случката, разказва баба Иванка-нейната майка.


Принудена да се пресели в Дупница, Софка заживяла в квартал “Гиздова махала” в къщата на познат. Той обаче, наскоро решил, че ще гледа прасета в нея и изгонил семейството на улицата. Първоначално отсядали при приятели за вечер-две, но от седмица живеят на улицата и спят на тревата под дърветата на вече разрушената, стара автогара. Въпреки, че припознал 5 от децата, Никола не искал и да чуе за тях. Циганката ги пращала да ги погледа за малко, но той ги гонел, а преди година я смазал от бой, като я предупредил повече да не му праща децата.
30-годишната циганка твърди, че се принудила да започне да проституира, защото непрекъснато я гонели от работа. След един от поредните сеанси с клиент тя забременяла и с 6-то си дете.
Най-големият й син Любен, който е на 14 години, е принуден да събира старо желязо и да краде, а през 2011 г. изтърпял 6-месечна условна присъда за кражба.
“Любен е добър син. Каквото изкара го носи за храна на по-малките. Рови по боклуците, но не му дава сърце да ги гледа как лягат гладни”, обяснява ромката.
И тази нощ, както и предишните, Калинка на 4г., Ваня на 8 г., Давид на 6г., Мария на 10 г. и 14-годишния Любен ще спят под небето. Единствено топлото време все още спасява бездомното семейство от студа, който наближава.
“Единственото, за което се молим, е да ни дадат някъде място за живеене, но от социалните ни изгониха, не било техен проблем това”, казва през сълзи Софка.
“Притеснението ми идва от там, че не мога да осигуря жилище за децата си, а те ходят на училище в Св. “Кирил и Методий”, грамотни са, искам да оцелеят през зимата” допълва майката.
Единственото, с което Софка Ангелова изкарва по някой лев е като продава тялото си. Тя заяви, че не иска това за децата си, тя се била прежалила, но децата са всичко, за което живее.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети