Пенсионери застлаха цветен килим в жк ”Дупница”

Светлана Пилева-Блатска
03.09.2012
размер на текста:

Цветен “килим” краси междублоково пространство в жк ”Дупница”. Събрани от желанието за по-красив свят, трима пенсионери, живущи в блок № 6 вх. А, вече трета година се грижат за китната градина зад блока.
Кремена Илиева на 80 години, Грозденка Георгиева на 73 години и 83-годишният Наум Шопов преди три години решават сами да облагородят мястото, на което прекарват времето си, а именно околоблоковото пространство. Тримата сами разкопават чакълената почва, косят с нож и сърп и засаждат не само цветя, но и овощни дръвчета. Разноцветни звезди, свекървени очи, рози и слънчогледи привличат вниманието на минувачите.


“Любовта ни към природата и красивото е причината да се захванем с цветната градина” споделя баба Кремена.
“От засадените овошки-2 праскови, ябълка, черница и череша, тази година събрахме и първите плодове, няколко голи праскови, които бяха и много сладки”, коментира развълнувано баба Грозденка. “Единствено ябълката не може да ни тръгне, нещо се разболя”, допълва възрастната жена.
На въпроса, дали и други съседи се включват в грижата за растенията, възрастните хора казват, че освен тях тримата, никой не взима участие, но те не се сърдят.
Мъжката част от групата, а именно дядо Наум разказа, как всяка сутрин става и като за начало на деня мете пред блока и събира фасовете и боклуците.
Тримата ентусиасти си пожелаха да бъдат живи и здрави, та догодина отново да могат да работят в тяхната цветна градина.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети