Свидетели шикалкавят по делото за радикален ислям

DenNews.bg
27.09.2012
размер на текста:

Трима свидетели дадоха противоречиви показания пред съда в рамките на процеса за радикален ислям, който се гледа трети ден в Пазарджишкия окръжен съд, информира novinite.bg.
Днешните показания на тримата са в пълен противовес с казаното от тях в досъдебната фаза на процеса, а като извинение за това посочиха, че не знатя български език, не могат да четат добре, а показанията им не са прочетени от дознателя, предаде Дарик радио.
Имамът на новата пазарджишка джамия „Абу Векир" Иван Моллов, секретарят на джамията Бранимир Змияров и Светослав Манчев от Пазарджик заявиха, че изповядват салафитското направление в исляма и се стремят стриктно да спазват законите на Корана и сюнета.
Разминаванията се състоят в това, че по време на досъдебната фаза и тримата са казали, че е грях жените да работят.
Тогава те са написали, че не гласуват, че болестите се лекуват с четене на сура (глави) от Корана и че ислямът е най-правилната религия, и в бъдеще, когато завладее света, ще бъде наложена шириатската държава.
Пред съда тримата свидетели се отрекоха от част от показанията си. Двама от тях обаче бяха категорични, че обвиняемите Абдулла Салих и Ахмед Ахмед са водили проповеди по време на петъчните молитви в Пазарджик.
След като съдът изслуша показанията на тримата свидетели, Мохамед Камбер, един от подсъдимите, коментира, че според него „не може от неграмотни хора да се пишат показания, така, сякаш, че са писани от хора, завършили българска филология".
Камбер допълни, че показанията „изглежда като да са манипулирани". Той каза още, че по телевизията наричат мюсюлманските жени „пингвини" и попита риторично дали това отношение към тях е демократично.
Заседанието продължава с разпит на нови 12 свидетели.
13 души са обвинени в налагането на антидемократична идеология, омраза на религиозна основа и членуване в нерегистрираната организация "Ал Уакф ал ислами".
Пред сградата на съда днес, за разлика от предишните дни, няма нито един от протестиращите мюсюлмани. Полицейското присъствие е засилено – има 4 патрулни автомобила и около 50 полицаи.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети