За САЩ Асандж е лош като талибан

DenNews.bg
27.09.2012
размер на текста:

Асандж може да остане в посолстовтото на Еквадор в Лондон още 10 г., категорични са домакините му. Снимка: BBC

Секретен документ на военните издаде крайното мнение на САЩ за създателя на „Уикилийкс" Джулиан Асандж. От документа на военно-въздушните сили, с който разполага National Times става ясно, че Асандж е определен за „враг на държавата", като това гпо нарежда сред ай-опасните бойци от терористичната мрежа „Ал-Кайда", пише news.bg.
Новата „титла” на Асандж обрича всеки военен служител на САЩ, който контактува с поддръжници на „Уикилийкс", да бъде подведен под отговорност заради „комуникация с врагове" на държавата - престъпление, което може да бъде наказано със смърт. Преследването на подобно нарушение е регламентирано в американския военен наказателен кодекс.
Междувременно Джулиан Асандж отправи обръщение по време на Общото събрание на ООН към президента на САЩ чрез видео връзка, без да напуска убежището си в еквадорското посолство в Лондон. Асандж разкритикува Барак Обама, че по време на речта си пред събранието е защитил свободата на словото в Близкия изток, а същевременно преследва инициативи като тази на „Уикилийкс".
По думите на Асандж Обама е предприел най-много действия за преследване на свободното слово в сравнение с всеки друг президент на САЩ.
Асандж е заподозрян за изнасилване и сексуален тормоз в Швеция. През ноември 2010 г. шведските органи на реда го обявиха за международно издирване, за да получат възможност да разпитат 41-годишния австралийски гражданин. Декември 2010 година Асандж бе задържан в Лондон. В момента е получил убежище в посолството на Еквадор в британската столица.
Очаква се днес в кулоарите на Общото събрание на ООН да се проведе двустранна среща между министъра на външните работи на Еквадор Рикардо Патиньо и неговия британски колега Уилям Хейг, на която ще бъде обсъден отново казусът, създаден от бягството на Асандж в еквадорското посолство в Лондон и предоставянето от Кито на политическо убежище, пише и btvnews.bg, позовавайки се на Ройтерс.
В своето изказване пред Общото събрание на ООН еквадорският външен министър Рикардо Патиньо заяви, че ако е необходимо Джулиан Асандж може да остане на територията на посолството в Лондон в следващите 10 години.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети