Топ медиен експерт на Иран влиза в затвора за обида на исляма

DenNews.bg
27.09.2012
размер на текста:

Осъждането на експерта, верен човек на президента, говори за отслабващите позиции на Ахмадинежад.

Топ медиен експерт в Иран влиза в затвора за 6 месеца по обвинение, че е нанесъл обида на исляма.
Али Акбар Джаванфекр е изпълнителен директор на иранската държавна информационна агенция ИРНА и съветник на президента Махмуд Ахмадинежад по въпросите на пресата. Проблемите с правосъдието експертът си навлече със статия с критики по адрес на мюсюлманките, принудени да носят хиджаб, както и оскърбително изявление на личния си сайт по адрес на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, пише БЛИЦ, позовавайки се на АФП.
През януари 2012 г. революционният съд в Техеран осъди Али Акжар Джаванфекр на една година затвор, но след обжалването присъдата бе намалена на шест месеца. Съдът също забрани на Джаванфекр за срок от пет години да участва в политически партии и организации, и да работи в медии.
Джаванфекр оглави ИРНА в началото на 2010 г. Той бе сред арестуваните привърженици на президента през май 2011 г., след скандала избухнал между Ахмадинежад и върховния аятолах.
Конфликтът между президента Ахмадинежад и върховния лидер Али Хаменей се изостри в последно време. В началото на март поддръжници на аятолаха спечелиха изборите за парламент в Иран и нанесоха удар по позициите на Ахмадинежад. През 2013 г. в Иран ще се състоят избори за президент, но Ахмадинежад няма прави да се кандидатира, защото няма право на трети президентски мандат. Според Хаменей, не е изключено, след приключването на мандата на Ахмадинежад поста на президента да бъде премахнат и ръководителят на страната да бъде избиран от парламента.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети