Депутатите избират днес своите хора във ВСС

dennews.bg
26.09.2012
размер на текста:

На заседанието си днес Народното събрание ще избере членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота, информират от Пресцентъра на Народното събрание.
Изборът на членове на ВСС е точка първа в проекта за дневен ред на Народното събрание. Заседанието ще се предава пряко и може да се следи и на български и английски език в интернет чрез специализирания тематичен сайт в интернет страницата на парламента.
Процедурните правила за избор на членове на ВСС от квотата на Народното събрание предвиждат кандидатите да бъдат последователно представени по азбучен ред от вносителите на предложенията.
Гласуването ще се извърши явно чрез компютризираната система за гласуване последователно по азбучен ред на личните имена на кандидатите. За избрани ще се смятат тези единадесет, които са получили най-много гласове с обикновено мнозинство от присъстващите народни представители.
В случай, че повече от единадесет кандидати, получили необходимия брой гласове, имат равен резултат, между кандидатите, с най-малък равен брой гласове, се провежда балотаж. За избран, съответно избрани, до запълване на пълния брой на местата от квотата на Народното събрание, ще се смятат тези, които са получили най–много гласове, с обикновено мнозинство от присъстващите народни представители.
Комисията по правни въпроси изслуша на 11 септември 2012 г. на открито заседание в пленарната зала на парламента 17-те кандидати за членове на ВСС от квотата на Народното събрание.

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети