Забраната за пушене изяде оборота на заведенията

DenNews.bg
25.09.2012
размер на текста:

Забраната за пушене на обществени места е смъкнала оборотите на заведенията и ресторантите драстично през последните три месеца, информира bTV. По данни на зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров спадът е над 50%, което заплашва оцеляването не само на отделните заведения, но и на целия сектор.
Сочейки данни на НСИ, Димитров изтъкна, че за периода април-юни заетите в сектора са с 6000 по-малко спрямо същия период на миналата година.
По думите му практиката в други държави не е доказала положителни резултати в отказа от тютюнопушене. „Статистиката показва, че в другите държави около 1,5-3% е спадът в пушенето след подобна забрана. Няма промяна в продажбите на цигари в САЩ, въпреки постоянното разширяване на забраните”, коментира още Димитров и добави, че по данни на финансовото министерство към юни приходите от акциз на тютюневи изделия са 994 млн. лева – със 73 милиона повече спрямо предходния период.
Представителят на бизнеса настоя за връщане на стария режим в заведенията – отделни помещения за пушачи и непушачи, определяйки тази практика като „много балансирана”. Поиска да се проведе дебат и за евентуални данъчни облекчения за фирмите в бранша.
От здравното министерство обаче са категорични, че няма връщане назад по отношение на забраната за пушене на закрито.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети