Иран бойкотира "Оскар" заради филма за Мохамед

dennews.bg
25.09.2012
размер на текста:

По всяка вероятност Иран няма да номинира филм за конкурса "Оскар" в знак на протест срещу правения в САЩ филм "Невинността на мюсюлманите", информира Асошиейтед Прес.

Според ръководителя на Държавната агенция по кинематография Джавад Шамагдари Иран трябва "да избягва" надпреварата за престижната статуетка. Според официални лица, участието на Иран в конкурса, ще бъде възможно едва след като организаторите на филмовите награди публично осъдят скандалния филм.

В този случай, Иран ще участва в надпреварата за наградата с филма си „Бучка захар”, в се разказва за сватба, която се превръща в погребение за роднините на младоженеца. ,


В понеделник, иранските власти са блокирали достъпа за търсене на Google , търсачката за електронната поща Gmail. В допълнение за постоянна е ограничен потребителския достъп до интернет страниците на медийни компании Би Би Си Би Би Си, Гардиън, Си Ен Ен, Twitter и социални мрежи като Facebook и други западни ресурси. YouTube, който е собственост на Google , и който публикува откъси от "Невинността на мюсюлманите", е блокиран в Иран от 2009 г. насам.

Благодарение на този филм YouTube беше блокиран в Судан, Бангладеш и Пакистан. В допълнение, достъпът до видео портала имат и ограничен брой доставчици на интернет в Чечня и Дагестан.

Google вече самостоятелно ограничи достъпа до видеото в Индия и Индонезия, а по-рано г заключи и за потребителите в Египет и Либия. В същото време, саудитските власти заплашиха да блокират достъп до YouTube, ако компанията отказва да блокира връзките към анти-ислямския филм.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети