Времето и разказите изменят спомените както си искат

DenNews.bg
24.09.2012
размер на текста:

Американският учен от Северозападния университет Дона Бридж направи изследване, от което става ясно, че спомените на човека се променят, информира btvnews.bg.
Според нейните анализи, често разказът не отговаря на действителността, тъй като паметта е много динамична. Положението напомня за играта на "развален телефон".
По тази причина на свидетелските показания невинаги може да се разчита, твърдят учените. Свидетелите доста често си спомнят точно случките, когато разказват за тях първия път, а вече разказани отново и отново, те напълно се изменят. Фактически човек не си спомня оригиналното събитие, а последния по време спомен за него, се казва в изследването на учените от Северозападния университет.
С помощта на експеримент, в който са взели участие 70 доброволци, чийто мозък постоянно е адаптирал усвоената информация се доказа как информацията предадена на първия, втория и всеки следващ ден се променя. През първия ден от експеримента доброволците са запомнили разположените на екран 180 обекта, които са им били показани. На втория и третия ден мястото е било променено и е трябвало обектите да бъдат наредени в първоначалния им вариант.
Оказало се, че грешките, допуснати на третия ден, са повторили тези, които участниците в експеримента направили на втория ден. Така в спомените им се интегрирала страничната информация.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети