Изкупиха вестника с карикатури на голия Мохамед

dennews.bg
20.09.2012
размер на текста:

Целият тираж от 75 000 броя на френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо” ,който публикува карикатури на пророка Мохамед, е изкупен, похвали се директорът на изданието Стефан Шарбоние. Сред карикатурите, които са 4 на брой има и две, в които мюсюлманският пророк е гол, той е клекнал и показва задните си части и гениталиите. Заради реалната опасност френските посолства и училища в 20 страни да последват участта на тези Либия, Сирия и Тунис, Франция обяви, че ги затваря утре, 21-и септември.
Това всъщност не се оказва проблем за сатиричното издание, което същия ден ще издаде и втори допълнителен тираж.
Междувременно полицейски части за борба с безредиците бяха разположени до всички офиси на вестника, пиблукивал сатирични снимки на пророка Мохамед


Полицейските части за борба с безредиците бяха разположени за защита на Париж офисите на вестника след издаване хит новини щандове.


Генералният секретар на Арабската лига Набил Eлараби обяви карикатурите за скандални, но заяви, че тези, които са обидени от тях "да използват мирни средства?

Тунис управляващата ислямистка партия осъди карикатурите, като нарече тяхното публикуване акт на "агресията" срещу Мохамед, но призова мюсюлманите да не попадне в капана и да "доведат до провал на Арабската пролет и да го превърнат в конфликт със Запада".

В предградие на Париж един човек е леко наранен, след като двама маскирани мъже са хвърлили малко взривно устройство през прозореца на супермаркет. Полицията съобщи, че е твърде рано да се свърже за инцидента с публикуването на карикатурите.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети