Постоянен арест за служители на ЧЕЗ

dennews.bg
18.09.2012
размер на текста:

Специализираният наказателен съд постанови постоянна мярка „Задържане под стража“ на четирима участници в организирана престъпна група, създадена с користна цел - да върши престъпления по чл. 234в, ал. 1 от НК - въздействие върху уреди за техническо измерване на електрическа енергия. На 16 септември 2012 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четиримата затова, че са манипулирали електромери на търговски дружества, за да осигурят непълно отчитане на изразходваната енергия и да спестят разходи на десетки фирми. „Услугата“ е предлагана и извършвана срещу процент (около 30 на сто)от незаконно спестените средства за реално изразходвания ток.
Според събраните доказателства групата е действала от декември 2011 г. Установява се размерът на нанесените от нея щети на „ЧЕЗ Разпределение – България“ АД и на държавата, която има участие в собствеността на компанията, както и от дължими данъци.
Обвинения са повдигнати на:
1. Валери Тодоров Стойков - ръководител на групата, за престъпления по:
- чл. 321, ал.3, предл. 2, т.1, вр. ал 1 от НК;
2. Атанас Георгиев Ласонов,
3. Мирослав Иванов Петров и
4. Севдалин Огнянов Петрунов - участници в групата, за престъпления по:
- чл. 321, ал.3, предл. 2, т. 2, вр. ал 2, вр. ал. 1 от НК;
Трима от обвинените са служители на „ЧЕЗ Разпределение – България“ АД на длъжност „Отчетник“. Севдалин Петрунов е бивш техен колега. Стойков и Петрунов бяха задържани на 15 септември в момент на манипулиране на електромери на столична фирма при специализирана операция на Главна дирекция „Национална полиция“ под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Установява се дали в организираната престъпна група са участвали и други служители на енергоразпределителното дружество.
При претърсвания в жилищата на участниците в групата са иззети около 200 оборотни електромера, за част които е установено, че са били откраднати. Намерени са и фалшиви стикери и пломби, както и тефтери, в които са отразявани датите на манипулациите и показанията на измервателните уреди. На базата на данните от тефтерите са били определяни „хонорарите“ на групата от фирмите, в т.ч. с начислено ДДС.
Участниците в престъпната структура са използвали различни техники на манипулиране на уредите за отчитане в зависимост от вида им.
При статичните електромери най-често те са подменяли вътрешната памет на реално регистрираните електромери с паметта на някой от оборотните електромери, който е сочел „подходящи“ показания. Манипулацията е извършвана малко след месечното отчитане на разхода, а дни преди новия отчет оригиналната памет на уредите е била връщана обратно. Така е отчитано потребление едва за няколко дни в месеца.
Над 30 са установените до момента фирми, възползвали се от предлаганата от групата „услуга“. Експертизи са установили безспорно че електромерите са били манипулирани, като по част от тях са открити и дактилоскопни следи на част от обвинените. Установяват се и нови фирми, ползвали „намалението“ – предимно магазини, заведения и малки производствени цехове.
Copyright 2012, Прокуратура на Република България

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети