Монголия вдига паметник на Светите братя Кирил и Методий

DenNews.bg
18.09.2012
размер на текста:

Паметник на Светите братя Кирил и Методий ще бъде издигнат в столицата на Монголия Улан Батор. Това стана ясно на среща между министъра на културата Вежди Рашидов и посланика на Монголия у нас Церендорж Ганхуяг.
Идеята е на неправителствена организация, като самият паметник ще бъде открит до година и половина.
Монголия е единствената азиатска държава, която използва кирилицата. Интересен факт е и че през миналата година в град Стрелча е открит паметник на хан Аспарух, изграден и дарен от група монголски скулптори, които са били студенти в България.
Двамата подписаха нова програма между правителствата за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката през периода 2012-2016 г. Програмата е важна правна рамка за по-нататъшното укрепване и развитие на обмена в тези сфери, които са съществена част от цялостното развитие на отношенията на традиционно приятелство между двете страни.
Програмата има за цел да съдейства за взаимното популяризиране на културата и изкуството на двете страни чрез разширяване на контактите между заинтересованите институции. Предвижда се организиране на художествени изложби и музикални фестивали, размяна на ансамбли и театрални представления, превод и публикуване на творби на автори от другата страна и др. Програмата ще допринесе и за продължаване обмена на преподаватели за провеждане на научни изследвания, осъществяване на директни контакти между образователни институции, подпомагане на изучаването и популяризирането на езика и литературата на двете страни и др. Ежегодно на реципрочна основа България и Монголия ще предоставят стипендии за пълен срок на обучение на един студент и докторант, както и обща квота от 12 месеца за специализация, обмяна на опит и четене на лекции. Програмата ще съдейства също и за активизиране на контактите между младежки и спортни организации, като насърчава обмена и участието в организирани от двете страни спортни и младежки прояви.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети