Златотърсачи превърнаха кочериновска Крашевица в Клондайк

От Басейнова дирекция готвят актове до 50 000 лв. на столична фирма и частници, разкопали дерето на реката напълно незаконно

DenNews.bg
17.09.2012
размер на текста:

Кочериновската река Крашевица е превърната в Клондайк от златотърсачи, които безцеремонно са разкопали дерето с багери и напълно спокойно са струпали техника направо в коритото.
При две различни проверки на Басейнова дирекция-Благоевград в нарушение са хванати софийската фирма „Голден Фютчър” и група физически лица, които по данни на експертите нямат връзка помежду си.
Добивът на злато е извършен без необходимите разрешителни, които се издават от Басейнова дирекция, щом се касае за коритото и територията на воден обект.
На нарушителите ще бъдат съставени актове, като по закон глобата е от 10 000 до 50 000 лв., но размерът й ще бъде определен от директора на дирекцията при издаване на наказателното постановление.
Основната роля в добива е на две физически лица, които имат договор за наем на земи в близост до реката за засаждане на лозови масиви. Струпването на техниката е било скрито именно зад прикритието, че там се извършва засаждане и отглеждане на лозя.
„Действано е напълно незаконно. Освен актовете сме издали предписание за възстановяването на профила на реката, който е разрушен, както и за незабавно прекратяване на дейността”, обясни експерт от Басейнова дирекция.
Пълният цикъл на добива на злато се е извършвал на място. Багер е изкопавал материал от реката, след което земята е пресявана през подвижно сито, като е обливана с вода пак от реката с помощта на помпи. Най-финият материал, богат на златен прашец, е товарен на камион.
Крашевица е известна като златоносна, но през годините не е разработвана заради страха от поверие, че няма да остане ненаказан онзи, който си позволи да вади злато от дерето й.
Реката е обичана от местните по-скоро като място за разходка.
Тя се оказа и в основата на спирането на проекта за регионално депо в Кочериново, тъй като минаваше в непосредствена близост до избрания от бившия кмет Костадин Катин терен и имаше опасност от замърсяването й, а чрез нея и на река Струма, в която се влива.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети