Лидерът на Хизбула призова за още протести срещу филма за Мохамед

DenNews.bg
17.09.2012
размер на текста:

Продуцентът на скандалния филм не смее да се прибере в дома си. След разпит в полицията е изчезнал в неизвестна посока. Снимка: AP/24chasa.bg

Лидерът на ливанската групировка Хизбулла призова от днес да започнат продължителни протести срещу антиислямския филм за пророка Мохамед и САЩ. Шейх Хасан Насрала заяви, че шиитската групировка ще организира демонстрации срещу лентата в различни части на Ливан.
"Тези, които стоят зад този филм, тези, които стоят зад неговите създатели, тези, които ги подкрепят и защитават, на първо място САЩ, трябва да понесат отговорност и да бъдат наказани. Те трябва да бъдат бойкотирани", заяви шейхът.
Протестите по целия свят не спират. 30 души са били арестувани в Брюксел, защото имали намерение да свикат неразрешен митинг срещу американската продукция.
Повече от 1000 афганистанци излязоха и по улиците на столицата Кабул за пореден ден срещу „Невинността на мюсюлманите”. Гневните демонстранти са запалвали коли и контейнери за отпадъци, съобщават от полицията.
Две полицейски коли са били сред запалените на улица Джалабад, където са разположени военни бази на НАТО и САЩ. Въоръжени мъже от тълпата са открили огън срещу органите на реда, които не са отвърнали на стрелбата и никой не е бил ранен, информира btvnews.bg.
Междувременно продуцентът на скандалния филм, заявил пред полицията в Лос Анджелис, че не желае да се върне в дома си в Калифорния. Накула Басили е бил разпитан в полицията, след което е изчезнал в неизвестна посока. е изчезнал в неизвестно направление, след като е бил освободен.
АП уточнява, че 55-годишният американец от египетски произход не е бил задържан, а само разпитан според официалната версия във връзка с нарушаване на изпитателния срок след присъда за мошеничество. Той се явил доброволно в участъка. Не се съобщава дали разпитът е свързан и с участието на Басили в създаването на филма, пише 24chasa.bg.
Той не отрича участието си с "логистична и организационна подкрепа" в създаването на скандалния филм, но не бил режисьор.
Около личността на режисьора се завързва поредната мистерия. Запознати предположиха, че режисьор е Алън Робъртс, станал известен преди 35-40 г. с нискобюджетните еротични филми
"Младата лейди Чатърлей" и "Веселата проститутка отива в Холивуд". След като името му гръмна тези дни, телефонът на Робъртс е изключен и нахождението му е неизвестно.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети