Забраниха алкохола в Чехия, минават само на бира и вино

DenNews.bg
15.09.2012
размер на текста:

Пълна забрана на търговията със спиртни напитки, съдържащи повече от 20% алкохол, наложиха в Чехия. Крайната мярка се налага заради смъртта на 19-и отровен от метанол, използван при направата на фалшива водка, информира телевизия Европа. Други близо 30 души са в критично състояние в болницата, а още не е открит източникът на фалшивите напитки.
От вчера по ресторанти, барове и дискотеки можеше да се пие само бира или вино. Секциите за спиртни напитки в супермаркетите бяха оградени с ленти, за да не се пазарува от тях.
Вътрешното министерство обяви, че в гараж в градчето Злин е открита инсталация за бутилиране и 5 тона нелегален алкохол, част от който е бил с токсичен метанол, и че са арестувани няколко души.Властите обясниха, че имало алкохол, налят в бутилки с фалшиви етикети на законни производители и облепени с фалшиви или крадени бандероли. Производители на алкохол твърдят, че през последните години бързо расте нелегалното производство и то е заело 10-20% от пазара. Заради кризата много хора са започнали да купуват от павилиони и магазинчета, където се продава евтини и нелегални спиртни напитки.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети