Предприемач се жали от екорекет в Рилското корито

Десислава Панайотова-Янкова
14.09.2012
размер на текста:

Стоян Стоянов

Строеж на фабрика за екопелети в изоставена подстанция на някогашния мукавен завод в кочериновското село Бараково се превърна в ябълката на раздора между предприемач от Благоевград и местни жители.
Стоян Стоянов е категоричен, че е жертва на екологичен рекет от страна на местното сдружение „Защита на Рилското корито”, председателствано от Методи Панайотов.
„Какъв рекет, като всеки има право да защитава позицията си. Той иска да печели на наш гръб, а ние искаме да защитим домовете и здравето си-съда ще реши”, непоколебим е в позицията си Панайотов, който бил потърсен от близо 100-те души, който живеят в кв. „Завода”.

Според Стоянов "нивото на местните си личи по разрухата от кражбите". Тази сграда той планира за административна.


„Имам всички документи и разрешителни. До момента съм похарчил 300 000 лв., от които 200 000 лв. са кредит, а се оказвам блокиран. Става въпрос за няколко човека, които явно не искат да разберат, че фабриката ще им бъде от полза, защото на работа ще наема 30-ина местни жители. Производството е напълно безвредно за околната среда и хората. Не се използват химикали или нещо опасно”, обяснява Стоянов.
Той купил имота от съдия-изпълнител преди повече от година за 100 000 лв. Казва, че оттогава е минал всички нужни процедури, а първото нещо, което прави е да вдигне висока циментова стена, която се иска не само като противопожарна мярка, но и ще ограничи шума до минимум.
 

Стоянов довършва висока ограда, която опасва имота от 5 дка, като противопожарна мярка и изолация на шума. Снимки: dennews.bg

„Дойдох тук, защото е отдалечено от жилищни сгради, а основният ми бизнес-строителството запада, именно защото не съм някой деболоврат господин. Нали все се говори за зелена енергия. И ето аз и децата ми, всички сме строителни инженери, се опитваме да направим нещо полезно и безвредно, но ни се пречи. Иначе фабриката има няколко цикъла, които са напълно безвредни. Всички помещения ще са затворени. Материалът-дърво, стъбла от царевица, тютюн слънчоглед и др., първо ще се складира, после се нарязва на чипс и след това се суши. В сушилнята няма да ползвам химикали, а радиатори с масло, които се водят най-безвредни”, обяснява Стоянов.
Според Панайотов обаче има примери за подобни фабрики, които обгазяват големи райони, а разрешителното от РИСОВ-Благоевград е издадено без да се иска ОВОС.
„Имам и други жокери, които обаче си пазя за съда. Разбирам и съжалявам, че господина е взел толкова голям кредит, но моята къща не струва ли пари и здравето на хората не струват ли пари. Нека се държим цивилизовано и всичко ще бъде решено на делото в съда”, казва от своя Панайотов.
И без съдебно решение обаче е ясно, че цялото поречие на река Рилска попада в НАТУРА 2000 и е защитена зона за птиците.
 В разрешителното на Стоянов е записано, че фабриката няма да засегне популацията на птиците и не попада в НАТУРА.

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети