Джамията приюти 70 творби от бронз,стъкло,текстил и коприна

Даниела Методиева
14.09.2012
размер на текста:

70 творби- скулптури от стъкло и бронз, пейзажи, колажи, рисувани шалове, текстилни пана приюти изложбена зала Джамията в Дупница.
Те са дело на четирима автори, които озаглавиха сборната си изложба „Хоризонти”.


Експозицията в зала Джамията дава панорамен поглед на творчеството на Катя Христова, Анемари Йорданова, Кремена Кантарджиева и Красимир Райков- четирима отлични майстори на четката, текстила и скулптурата, различни по възраст и стил в изкуството.

В изложбата Катя Христова се включи с поредица пейзажи в богат и силен колорит.
Младата художничка е с различен поглед към света и продължава линията на импресионистите, тя рисува в областта на абстрактната импресионистична живопис, вдъхновена от красотата на природата, влюбена в Рила планина.


В арт биографията на Катя Христова са вписани участия в осем съвместни изложби и пленери в Плевен, Ловеч, Благоевград и Македония, изложби в Дупница и Русе.
Има 4 самостоятелни изложби – две , от които в Благоевград, и по една във Варна и Шумен.
Анемари Йорданова изложи колажи от гипс, хартия, текстил и материали от природата.


Това е Кремена Кантарджиева се включи с колоритни колажи и абстрактни текстилни пана, изработени на вертикален стан, с права и персийска техника. Красивите ръчно рисувани копринени шалове са също важен и открояващ се дял в нейните изяви.


Зад гърба си има две самостоятелни изложби в галерия “ Владимир Димитров- Майстора”- Кюстендил и в галерия “ Околийска къща”.


В галерия Джамията скулпторът Красимир Райков, който работи в областта на пластиката за първи път показва своето оригинално стъклено изкуство.

В годините има множество участия в изложби в София, Пловдив, Равена- Италия, Инсбрук- Австрия, Тоямура- Япония.


Селектиран е в подбора на Корнинг музей за 1998г.
Изложбата “ Хоризонти” ще остане в зала Джамията до 30 септември.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети