Хванаха главорез на Аркан... за притежание на наркотици

DenNews.bg
13.09.2012
размер на текста:

Снимката на фотографа Рон Хавив става символ на сръбската агресия в Босна и Херцеговина.

Главорез на паравоенното формирование на Аркан е арестуван случайно в Сърбия, 20 г. след зверствата по време на войната в Босна и Херцеговина, информира БГНЕС.
Сърджан Голубович, превърнал се в един от символите на зверствата тогава, благодарение на снимка, на която се вижда как се готви да размаже главата на застреляна жена с ботуша си, сега е арестуван не за военни престъпления, а за притежанието на наркотици.
Подобно на повечето от главните герои във войната след края й Голубович сваля униформата и започва на „чисто”. В продължение на близо 15 години той работи като DJ в Сърбия. Под псевдонима "Max DJ Max" Сърджан Голубович се превръща в един от ветераните на електронната музика в нощните клубове на сръбската столица Белград.
Потресаващата снимка от 1992 г. е дело на фотографа Рон Хавив и е направен в Бйелина, в североизточната част на Босна и Херцеговина, недалеч от границата със Сърбия. Нападението на града от страна на силите на Желько Ражнятович- Аркан е извършено в началото на април и за броени часове там бяха убити 48 души по улиците на града. Общият брой на избитите е около 1400 души. Над 10 000 босненци са изгонени. Превземането на Бйелина се смята за начало на сръбската агресия срещу Босна и Херцеговина.
Според сръбски медии арестът на Голубович е прикриван от властите. Все още не е ясно дали той вече е освободен или не.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети