Децата от ОДЗ № 2 преминаха обучение по пожарна безопасност

Светлана Пилева-Блатска
12.09.2012
размер на текста:

Децата от ОДЗ № 2 в Дупница преминаха обучение по пожарна безопасност. Още от ранни зори 48 малчугани ентусиазирано чакаха момента, в който ще дойде пожарникарят.
“Единствено нашата детска градина беше дежурна цяло лято и учебната година започна навреме, затова избраха само нея за провеждане на урок като част от седмицата, посветена на пожарната безопасност”, заяви директорът на забавачката Йорданка Йотова. Тя допълни, че тъй като останалите детски заведения в града са все още в ремонт, не могат да преминат обучението.


По време на лекцията, проведена от инспектор Янев, децата показаха много знания за огъня и пожара, като отговаряха на гатанки с такава насоченост. Учителките бяха подготвили табла с ежедневни битови случаи, в които е необходимо използването на кибрит или запалка, като паленето на газов котлон, запалването на огън и други. Повечето от децата разказаха, че са виждали огън, пожарникар и пожарогасител.


Инспектор Янев беше донесъл илюстрации на най-различни показателни ситуации, които не са правилни, а децата с охота ги разглеждаха и коментираха. Инспекторът обясни, че професията на пожарникаря е много отговорна и че децата не трябва да се страхуват от него, а да му се доверяват, тъй като негов дълг е да пази останалите от беди.
“Най-важното, което трябва да запомните на вашата възраст са две неща: да знаете трите си имена и адреса на който живеете, за да можете по-бързо да ориентирате тези, които трябва да ви помогнат в беда”, заяви инспектора. Той също предупреди със строг тон малчуганите, че не трябва да се подават фалшиви сигнали и да се играе с кибрит, а децата веднага коментираха, че знаят колко е опасно да се играе с огъня.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети