900 души укрили 45 млн. лв. от данъци

DenNews.bg
11.09.2012
размер на текста:

900 физически лица са укрили 45 млн. лв. данъци, установи проверка на Националната агенция за приходите за изтеклите шест месеца от началото на годината, съобщава dnes.bg.
От НАП допълват, че тези, които не платят дължимите суми в двумесечен срок, те ще им бъдат взети принудително.
Случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които един човек притежава са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи са около 80 % от всички ревизирани. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години.
Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за осемте месеца на 2012 г. е 53 млн. лв.
При проверките, данъчните отчитат и информация за закупени лични вещи на голяма парична стойност-часовници, бижута, битова техника.
„Данъкът върху доходите в България е практически най-нисък в целия ЕС. Много по-евтино е да се спазва закона, отколкото да се плаща за счетоводни хватки. Има или лесен или болезнен начин това да се разбере", каза по повод ревизиите изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.
Всяка регистрирана фирма по ДДС е длъжна всеки месец да уведомява Националната агенция по приходите за купувачите, включително тените лични ЕГН-та. Засичане обаче се получава, когато месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети