Вулкан в Нова Зеландия затвори магистрала и летище

dennews.bg
07.08.2012
размер на текста:

Снимка: BBC

След повече от век пасивност, вулканът Тонгариро в Нова Зеландия изригна, затвори магистрала и отмени редица полети, информира Би Би Си.

Полицията съобщи, че магистралата е бил затворена, защото видимостта е била намалена след изригването от облаците пепел, които се разстилат по пътя.

Някои от жителите в околността са принудени временно да напуснат домовете си. Властите не са наредили евукауция, но са предупредили тези, които са засегнати от облака пепел да си останат в къщите и да затворят врати и прозорци.

Активирането на вулкана, който е един един от трите потенциално опасни, е станало малко преди полунощ местно време, като след изригването са потекли лава и скали.

Тонгариро се намира на височина 1978 м. и се намира в Национален парк, посещаван от хиляди туристи. Няма жертви и щети, информират местните власти.


Тонгариро последно избухна преди 115 години, но за учените остана загадка дали то ще бъде придружено и от други подобни. Самите те са останали доста изненадани от изригването на вулкана, въпреки, че през последните седмици са отчитали сеизмична активност в района.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети