Джерманци пишат писмо на президента, Бойко и Караджова

Десислава Панайотова-Янкова
05.08.2012
размер на текста:

Джерманци готвят писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и екоминистър Нона Караджова срещу възможността за изграждане на регионално депо в землището на дупнишкото село.
Както вече е ясно, община Дупница разработва идеен проект за изграждане на депо за нуждите на седем общини в землището на Джерман, срещу което въстанаха не само жителите на дупнишкото село, но и селата Усойка и Блажиево, община Бобошево.
Над 700 подписа са събрани до момента срещу решението за разполагане на депо в Джерман. Над 150 подписа са събрани в Усойка и малко над 100 в Блажиево.
„Теренът е възможно най-неподходящия в цялата община. Ще информираме президента, премиера и екоминистерството как в Дупница от месеци се правят проучвания, докато общинарите крият истината. Ще ги запознаем с опасността за унищожаване на село Джерман, в което на година се раждат най-малко по 20 деца. Ще ги запознаем с опасността да бъде замърсена река Струма, с това че ако бъде изградено депото в Джерман цяла Европа и света ще ни гледат боклукчарниците от магистрала „Струма”. Ще ги запознаем с това, че има опасност ветровете да обгазяват и Дупница, а теренът е плодородна земя и много хора ще загубят поминъка си”, обясни председателя на инициативния комитет срещу депото Борислав Тасков.
Ще бъде потърсена подкрепа и от български и чужди евродепутати и най-вече представителите на „Зелените” в Европейския парламент.
Тасков изтъкна, че и в момента част от въпросния терен е засят с жито, а в близост има зеленчукови и овощни градини. Той отново повтори, че общината трябва да насочи усилия към създаването на градини.
„Теренът е един стръмен, терасиран скат. Абсолютно неподходящ за депо, но готов за засаждане на овошки”, посочи Тасков.
Както писахме, инициативния комитет ще внесе искане за провеждане на местен референдум, ако ОбС-Дупница не отхвърли решението за изграждане на депо в Джерман. Освен това Тасков настоява компетентните органи, в лицето на областния управител и прокуратурата, да се произнесат за законността на решението на ОбС, с което е изтеглен заем от 300 000 лв. за разработване на идеен проект за депо в Джерман.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети