Бобошево, Кочериново и Рила на косъм от налагането на воден режим

Десислава Панайотова-Янкова
04.08.2012
размер на текста:

Честите аварии също водят до спирането на водата.

10 села в общините Бобошево, Рила и Кочериново са на воден режим, а самите градове са на косъм от преминаването към график. Това става ясно от справка във водния оператор Кюстендилска вода.
Първото село преминало тази година на режим е бобошевското с. Усойка, което от дълги години има проблем с водоснабдяването, заради което пък преди година бяха организирани протести и блокада на главния път Е-79. Водата в Усойка се пуска и спира по график от 15 юни. В община Бобошево на режим са и селата Блажиево и Висока Могила.
Шест села, тези оттатък река Струма, също са на планово подаване в община Кочериново. Градът също е силно застрашен от налагането на режим, като от началото на лятото на два пъти се е стигало на крачка до спирането на водата, обясни инж. Харалампиева от Кюстендилска вода. Проблемът както за Кочериново, така и за другите общини е, че повечето водоизточни са повърхностни и се влияят от метеорологичните условия.
Само село Смочево е на планово подаване в община Рила за момента.
„Такова дълго засушаване води до намаляване на обемите в водоизточниците и преди още те да спаднат драстично се прибягва до налагането на режим. Проблем е и разхищението на вода, заради което дори и да няма режим по-високите части остават на сухо”, обясни Харалампиева, като уточни, че воден режим се налага по искане на кметовете.

Както писахме

, без вода по 10 часа на ден са високите части на Бобов дол. Официално режим обаче е обявен само в селата Коркина и Шатрово.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети