Осъдиха община Дупница за дупки, потрошили две коли

Даниела Методиева
03.08.2012
размер на текста:

Община Дупница получи първите си присъди за потрошени коли заради дупки по улиците.
Две дела срещу община Дупница спечели дружество, изплатило застраховки „Автокаско” на свои клиенти, чиито автомобили са останали без маслен картер и скоростни кутии.
Първото спечелено дело е заради инцидент от 31-и януари миналата годсина, при който на кръстовището между улиците „Страхил войвода” и „В.Левски” лек автомобил Фолксваген битъл" попада в дупка на платното, в резултат на което чупи долен картер, след което е изтекла смазочната течност. Всичко това е било документирано от двама служители на КАТ и пред свидетел е подписан констативен протокл. След извършената експертна оценка на вещото лице и определяне на щетите, застрахователното дружество е изплатило по полицата на своя клиент сумата от 238 лева. Сега общината трябва да ги възстанови, като освен тази сума, трябва да възстанови и разноските по делото и адвокатския хонарар, възлизащи на сумата от 220 лева.
Вторият описан случай е от 26-и ноември 2010-а година, когато автомобил „Фолксваген Пасат“ пропада в изкоп на улица "Страхил войвода". От удара е счупен масления картер на автомобила. След извършен опис и оценка на щетите са били изплатени 358.00лв. от застрахователната компания. Сега общината освен тази сума, трябва да възстанови и разходите за адвокатски хонорар и държавни такси, възлизащи на 170 лева.
Ето и част от становището на съда в Дупница по делото:
Съдът счита, че следва да ангажира отговорността на Община Дупница, тъй като улицата, върху която се намира констатираната неравност – дупка, в резултат на което е настъпило ПТП е собственост на Общината. Вредоносната вещ – пътното платно е публична общинска собственост, съгласно разпоредбите на чл. 2, ал. 1, т. 2 от Закона за общинската собственост вр. пар. 7, ал. 1, т. 4 от ПЗР на ЗМСМА и чл. 8, ал. 3 от Закона за пътищата. Поддържането и ремонта на този публичен общински имот е задължение на ответника, на осн. чл. 29 и 31 от Закона за пътищата. Разпоредбата на чл. 3 от Закона за движение по пътищата определя, че лицата, които стопанисват пътищата, ги поддържат изправни с необходимата маркировка и сигнализация за съответния клас път, организират движението по тях така, че да осигурят условия за бързо и сигурно придвижване. Наличието на дупка на пътното платно показва, че е осъществено бездействие, противоправно деяние, изразяващо се в неизпълнение задължението по чл. 3 от ЗДвП, в резултат на което противоправно деяние, процесният лек автомобил е претърпял увреждания. Налице са условията по чл. 49 във вр. с чл. 45 от ЗЗД за ангажиране отговорността на общината спрямо увредения собственик на лекия автомобил, респективно спрямо встъпилия в правата му застраховател. Отговорността е в пълен размер на причинените вреди, доколкото не е доказано да са налице условията по чл. 51, ал. 2 от ЗЗД за нейното отпадане – изцяло или частично.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети