ВМРО: Найденов поощрява големите вериги

DenNews.bg
03.08.2012
размер на текста:

Да бъдат създадени тържища, на които малки и средни български фирми и регистрирани земеделски производители да могат директно да предлагат стоките си на клиентите, предлага ВМРО във връзка със създалата се кризисна ситуация с цените.
Предложението за директна търговия между производител и потребител идва от сдружението на българските производители „Произведено в България“. На тези специални тържища ще се продават само български стоки, без да бъдат оскъпявани от посредници. Така ще се избегнат условията на големите търговски вериги, които удрят и джоба на българина, а и на българския производител.
Ще се даде и възможност на българските граждани да закупуват истинска селскостопанска продукция, а не некачествени вносни стоки.
От ВМРО реагират на безпрецедентните действия на земеделския министър Мирослав Найденов за фаворизиране на няколко от големите търговски вериги в квазисоциалистически опит за предизборно „замразяване на цени“, казват от партията.
Това се случва само дни след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново „пропусна“ да види картел между големите вериги в ущърб на потребителите, както и на българските производители, които се опитват да пласират стоката си в тях, категорични са войводите.
Големите търговски вериги смазват българските производители с над 40 вида такси. Веригите искат също между 40 и 70 % отстъпка от цената на продуктите родно производство. На практика българският производител има с 30 % по-ниска конкурентоспособност от вносителя и няма как да оцелее.
Столичният общински съветник от ВМРО Ангел Джамбазки вече внесе предложение в Столичната община за промяна в Наредбата за пазарите. С нея на всички столични пазари трябва да се обособят зони или сектори само за регистрирани български земеделски производители.

„Понастоящем пазарите в столицата са се превърнали в битаци, средище на съмнителни прекупвачи, предлагащи чужда земеделска продукция, със съмнително качество внос предимно от Гърция и Турция”, коментира Джамбазки.
С предлаганата промяна се въвеждат сектори, на входовете на пазарите, специално обозначени с информационни табели, на които да се допускат само и единствено български земеделски производители. Джамбазки, който е и заместник-председател на ВМРО, е убеден, че това е подходящ пример за цялата страна.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети