Върховни съдии оставиха в сила присъдата на Тимошенко

DenNews.bg
29.08.2012
размер на текста:

Тимошенко е в затвора от февруари. На няколко пъти се оплака от физическо насилие, а в момента е в болница.

7-годишната ефективна присъда на бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко остава в сила, реши Върховният специализиран съд отхвърли жалбата й, съобщи БиБиСи, цитирана от news.bg.
Тимошенко, която бе осъдена за злоупотреба със служебно положение при подписването на газови сделки с Русия през 2009 г., разбра че жалбата й е отхвърлена в болницата, където е настанена, заради тежкото й здравословно състояние. Стотици привърженици на бившия премиер обаче се събраха около сградата на съда в Киев, които скандираха "Свобода за Юлия, долу бандата!".
Днешното решение на върховния съд изчерпва възможностите за обжалване на присъдата пред съдебната система на Украйна, затова адвокатите на Тимошенко ще обжалват пред съда в Страсбург. Според тях решението на висшата инстанция в Украйна е продиктувано от натиск на президента Виктор Янукович, който по този начин иска да държи основния си политически опонент в затвора толкова, колкото е необходимо.
Бившият премиер е категорична, че присъдата й е политически мотивирана и не е юридически издържана.
Срещу присъдата на Тимошенко се обявиха редица европейски лидери, като много от тях бойкотираха финалите на Евро 2012, провеждащи се в Полша и Украйна, в знак на протест.
Юлия Тимошенко влезе в женския затвор в Харков през февруари месец тази година. Тя се жали и от грубо отношение и физическо насилие в затвора.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети