Първият човек, стъпил на Луната, отлетя на Небето

DenNews.bg
26.08.2012
размер на текста:

Снимка; AFP

Първият човек, стъпил на Луната, Нийл Армстронг отлетя на Небето. Американският астронавт, чиито крака оставиха отпечатъци по повърхността на Луната, е починал в дома си на 82 г. В началото на месеца той претърпя сърдечна операция, от която не е успял да се възстанови.
Армстронг стъпва на Луната на 20 юли1969 г. като командир на Аполо-11. Половин милиард души (но не и в комунистическа България), което е една шеста от наслението на Земята тогава, наблюдават по телевизията невероятната картина-лунната разходка на Армстронг и неговият съекипник Бъз Олдрин. Третият член на екипажа Майкъл Колинс остана в командния модул на орбита около Луната.
Винаги ще се помят думите на Армстронг: "Това е малка стъпка за човек, но огромен скок за човечеството".
Впрочем, легендарната фраза на Армстронг дълго време бе предмет на спорове. Звукозаписът от онова време е с не особено добро качество и създава впечатлението, че той е пропуснал да членува пред думата човек ("a" man на английски).
Нийл Армстронг винаги е твърдял, че е произнесъл една добре построена фраза. През 2006 г. австралийски компютърен специалист потвърди неговата позиция, като намери липсващата дума благодарение на сложна програма.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети