Решаващата битка с огъня над Рилски манастир само с човешка сила

Хеликоптерите не могат да се включат в гасенето, заради гъст дим, който ги заплашва от падане. Взривяват огромна скала, за да отворят пътя, прокарван цяла нощ от булдозер

Десислава Панайотова-Янкова
25.08.2012
размер на текста:

Именно гл. комисар Николов (вторият отляво) обяви вчера на брифинг, че днес ще бъде решаващият ден с битката. За съжаление той ще се води без хеликоптерите. Снимки: DenNews.bg

Решаващата битка с огромния пожар в местността Бели бор, обхванал 1 5000 декара между Рилския манастир и Илийна река, засега се води само с човешка сила. Двата военни хеликоптера, които пристигнаха сутринта в Рила и трябваше да се включат активно в гасенето, като дори за да не се губи време беше осигурена цистерна с гориво, няма да летят. Изключително гъст дим е затиснал билото на Бели бор. Не само, че хеликоптерите нямат видимост, но ако засмукат от дима ще паднат.
Машините престояха известно време на стадиона в Рила, където кацат и излитат при акциите в този дял на Рила планина, за да се изчака излизането на вятър, но вече летят обратно към авиобазата в Крумово. Хеликоптерите не могат да загасят перките щом са извън авиобазата и стоят с включен двигател, което води до разход за гориво, затова те ще се приберат, а включването им ще бъде поискано при промяна на обстановката.

Готвят контролиран взрив на огромна скала.

която се оказа на пътя на тежката техника, прокарваща път за изкачването на гасаческите групи и техника към мястото на стихията. Булдозерът е напреднал много, отворен е 4-метров път, но скалата е над 5 метра и се обмисля взривяването й, защото няма друг начин пътя да бъде продължен.

Над 300 професионалисти и 150 добре подготвени доброволци атакуваха стихията

Изкачването към пожара започна още в 4:45 часа. Първите групи бяха от най-добре подготвените. С тях тръгнаха и „съгледвачите”, които преценяват обхватите на бедствието. Пускането на гасаческите групи, задължително с водач от Природени парк „Рилски манастир”, продължи плавно, като последните тръгнаха от базовия лагер на Илийна река към 6:15 часа.
Всички използваха отворения път, което ще ги улесни значително, но не и достатъчно. След премахването на скалата ще бъде възможно и качването на техника и високопроходими джипове, което ще улесни акцията по земя.
Допускат се само изключително добре подготвени доброволци, които са с нужната екипировка. Сутринта от мястото бяха връщани младежи, отзовали се на апелите, но в неподходяща екипировка и недостатъчна подготовка. НЕПОДГОТВЕНИТЕ ДОБРОВОЛЦИ САМО ЗАТРУДНЯВАТ РАБОТАТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ.
Към пожарникари, войници, горски и служителите на ПП „Рилски манастир”, НП „Рила” и Светата обител днес се включиха и полицаи.
В лагера на кризисния щаб, на река Илийна, в подножието на стихията, са разположени линейки и лекарски екипи.

Щабът е разположен в подножието на стихията. Нагоре тръгват само професионалисти и изключително добре подготвени доброволци.

На място отново е гл. комисар Николай Николов,

началник на Главна дирекция ПБЗН, който ръководи акцията по гасене лично. Организирана е полицейска охрана. Патрулки ограничават постъпите към Илийна река, която е предпочитано място за излети през уикенда.
Движението към Рилския манастир не е спряно, но всички туристи трябва да бъдат изключително предпазливи, да не излизат по поляни и гората, а да се държат в района на Светата обител.
Съветът на dennews.bg обаче е да изберете плаж в града или книга, а не разходка в района на манастира и този дял на Рила планина. Все още е изключително горещо. Има опасност от избухването на пожар и при най-малката грешка. Да спестим на природата и гасачите още една огнена язва.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети